Ένας… ωριμότερος Jurgen Klopp

Το φετινό πρωτάθλημα βρίσκει στο ξεκίνημα του τη Liverpool λίγο…σφιγμένη, αλλά τον προπονητή της πιο ώριμο από ποτέ.

Σκοράρεις και προηγείσαι στο παιχνίδι. Δύο τινά: αν ζούμε στο πέρυσι της Liverpool του Jurgen Klopp, συνεχίζεις φουριόζος, με τρελά τρεξίματα και πίεση. Το ίδιο και μετά το δεύτερο γκολ, αλλά αν δεχτείς τότε το momentum του αντιπάλου μπορεί να επιβληθεί επάνω στην δική σου κούραση και τα πράγματα ίσως γυρίσουν ανάποδα…Αν ζούμε στο φέτος της Liverpool του Jurgen Klopp, σκοράρεις και μετά το παίζεις συντηρητικά. Η άμυνα είναι το όπλο σου πιο πολύ κι από την επίθεση. Όχι απλώς δεν θα δεχτείς γκολ, αλλά και οι φάσεις του αντιπάλου εκτός από λίγες θα είναι και μέτριας ποιότητας.

Λόγια του αέρα; Καθόλου. Ξεκίνημα από την πρεμιέρα κόντρα στην West Ham, όπου η Liverpool βρήκε γκολ νωρίς με τον Salah (19′), γεγονός που ηρέμησε τα πράγματα και κατεύνασε την ορμή των Reds, που έκαναν και το 2-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Οι Λονδρέζοι είχαν μόλις 5 τελικές, οι οποίες είχαν συνολικές πιθανότητες 57% να μπουν γκολ (0.57xGoals). Αυτό σημαίνει πως η West Ham εκείνη την ημέρα δεν άξιζε κανένα γκολ και, αφού αποφεύχθηκαν λάθη και γκάφες, αυτό μεταφράστηκε και στο τελικό 4-0 επιτυχώς.

Δεύτερη αγωνιστική στην Crystal Palace: Μετά το 0-1 του Milner στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, κατά το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο υπήρξε μια διάχυτη αίσθηση άγχους λόγω της ρευστότητας του σκορ, με τη Liverpool να έχει δώσει την κατοχή στους «Αετόυς» του Roy Hodgson. Όλα αυτά μέχρι που ο Mane έβαλε τέλος στο 93′ με δεύτερο γκολ για τους Reds. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως η εστία του Alisson ουδέποτε απειλήθηκε πραγματικά, με τις 8 τελικές της Palace να έχουν κατά μέσο όρο 5% πιθανότητα να γίνουν γκολ (συνολικά 0.43xGoals)! Δικαίως, επομένως, η Liverpool δεν δέχθηκε κάποιο τέρμα. 


Συνεχίζουμε με την τρίτη αγωνιστική και το στενό 1-0 κόντρα στην Brighton. Ξανά γκολ νωρίς, αυτή τη φορά όμως παραχώρηση λιγότερων πρωτοβουλιών στην γενικότερα σχετικά ακίνδυνη Brighton. Οι «Γλάροι» της νότιας Αγγλίας έκαναν μόνο 6 τελικές και, εξαιρουμένης της κεφαλιάς του Gross στο τέλος (0.3xGoals), την οποία απέκρουσε ο Alisson (γι’ αυτό προσλήφθηκε), όλες οι άλλες είχαν συνολικά 27% πιθανότητες να γίνουν γκολ. Για ακόμα ένα παιχνίδι, λοιπόν, η Liverpool κατάφερε να θωρακίσει τα μετόπισθεν αποτελεσματικά, δίνοντας ελάχιστες ευκαιρίες – και μάλιστα ποιοτικά κακές – στον αντίπαλο της.

Και ερχόμαστε στο πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της Leicester. Η Liverpool μπήκε φουριόζα, σκόραρε νωρίς και άφησε τη μπάλα και την κατοχή στη διαχείριση των «αλεπούδων». Τα «γιατί;» και τα «για ποιο λόγο;» ορισμένων οπαδών, καθώς και τα «χάθηκε το κέντρο», μπορούν να απαντηθούν από το στατιστικό ότι η Leicester, μέχρι το 66′ και το «δώρο» του Alisson, είχε κάνει 10 τελικές, ακριβώς 50% συνολικών πιθανοτήτων να γίνουν γκολ (κατά μ.ό. δηλαδή κάθε ίδια τελική μπαίνει γκολ μία φορά στις 20). Θυμόμαστε εδώ κάτι απελπιστικά σουτ του Albrighton, ενώ αν σκεφτούμε την φάση της απόκρουσης του Alisson στο σουτ του Gray, μια φάση αρκετά καλή, τότε ο μέσος όρος των υπολοίπων πέφτει ακόμα περισσότερο. Η Liverpool, δηλαδή, διατηρούσε τα πράγματα σε εξαιρετική ισορροπία. Δυστυχώς, ήρθε το ολέθριο λάθος του Alisson να δώσει ένα αναπάντεχο γκολ στους γηπεδούχους και ταυτόχρονα μια φάση που εκτόξευσε τα συνολικά xGoals τους στα 0.96 (0.46xGoals από μόνη της)! Κάτι που δείχνει ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει το λάθος του Βραζιλιάνου πορτιέρο, κατά πάσα πιθανότητα ούτε η Leicester θα είχε καταφέρει να παραβιάσει την εστία του. 

Το 1-2 επανέφερε τη ρευστότητα στο προσκήνιο και εδώ έρχεται άλλη μια κίνηση του Jurgen Klopp που επιβεβαιώνει τον τίτλο μου. Ο Γερμανός, 8 λεπτά μετά, πετά στο παιχνίδι Shaqiri και Keita, βγάζοντας έξω Henderson και Salah! Δίνει, μάλιστα, σαφή εντολή να ανεβεί η ομάδα ψηλότερα και, με μπροστάρηδες του δύο νεοεισελθόντες, να πιέσει την τελευταία γραμμή της Liecester ώστε να τη δυσκολέψει να ξαναφτάσει στην περιοχή της. Και εκεί έγκειται η μαγκιά του Klopp, αφού κατάφερε να κλειδώσει τη Leicester σε 1 τελική για την επόμενη και τελευταία μισή ώρα παιχνιδιού! Αποτέλεσμα; Άλλη μια νίκη, πιο πολύ έξυπνη, παρά αγχώδης, 4/4 και 12 πόντοι πριν το ντέρμπι με την Tottenham.

Ο Γερμανός coach δείχνει οπωσδήποτε ωριμότερος από κάθε άλλη σεζόν. Ξέρει ότι η αστείρευτη ορμή μπορεί να τον ξαναπληγώσει, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν αρκετές φορές και το ξέρει ακόμα καλύτερα τώρα, που η ομάδα του ακόμα πασχίζει να φορμαριστεί και επιθετικά κωλύεται. 

So, in Klopp we trust, and we have always been.

photo: liverpoolfc.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *