Όταν οι μικροί εκθέτουν τους μεγάλους…

Οι έφηβοι που παίζουν με την πρώτη ομάδα σε φιλικά συνήθως νομίζουν πως όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω τους, γιατί για τους ίδιους το να πετύχουν είναι πολύ σημαντικό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως αποτελούν στην πλειοψηφία τους μέτρο σύγκρισης… Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 

Η Liverpool πέτυχε την ευρύτερη σε σκορ νίκη της απέναντι στους Tranmere Rovers στα τέσσερα φιλικά που έδωσε με τους συμπολίτες στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το 0-6 στο Prenton Park διαμορφώθηκε με δύο γκολ του Rhian Brewster και από ένα των Nathaniel Clyne, Curtis Jones, Divock Origi και Bobby Duncan.

Οι συνθέσεις ειδικών συνθηκών που παρέταξε ο Jurgen Klopp στα δύο ημίχρονα μάς βοήθησαν να γνωρίσουμε μερικούς νεαρούς παίκτες των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε, να αξιολογήσουμε αυτούς που ήδη ξέρουμε αλλά και να ρίξουμε μια ματιά στους μεγαλύτερους. Και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι εξέθεσαν άλλους.

Πάντοτε με γνώμονα τον τρόπο παιχνιδιού που ο Γερμανός τεχνικός έχει εμφυσήσει στη Liverpool, μερικά στοιχεία του οποίου είναι το επιθετικό ποδόσφαιρο με τις πολυάριθμες επιθέσεις, την υπερφόρτωση του άξονα και την προώθηση των πλαγίων μπακ μέχρι εκεί που τους επιτρέπεται (ακόμα κι αν τους επιτρέπεται να μπουν μές στην εστία), νομίζω πως το αποψινό παιχνίδι ξεκαθάρισε μια και καλή ότι ο Nathaniel Clyne δεν έχει θέση στη Liverpool. 

Στη στροφή για την πέμπτη του σεζόν με τα κόκκινα, ο Άγγλος μπακ κατάφερε μόλις σήμερα να πατήσει επιτέλους υπό προϋποθέσεις περιοχή και να σκοράρει, πολύ νωρίς στο παιχνίδι, δίνοντας μας ελπίδες πως άλλαξε, βελτιώθηκε, βρήκε επιτέλους το επιθετικό θάρρος (;) που του έλειπε. Αλλά αυτό ήταν. Δεν το ξαναέκανε. Και πώς εκτέθηκε; Είναι απλό. 

Πρώτον, εξετάζουμε τι έκανε ο ομοθεσίτης συμπαίκτης του στα αριστερά: ο νεαρός και πρωτοεμφανιζόμενος Yasser Larouci, μόλις 18 ετών και στο πρώτο του παιχνίδι με την πρώτη ομάδα, πάτησε την αντίπαλη περιοχή περίπου 7 φορές, με αλεπάλληλα όβερλαπ και τουλάχιστον τρεις μεγάλες και καθαρές ευκαιρίες να σκοράρει, όταν και δοκίμασε σουτ. Παράλληλα, πήρε άριστα στην αμυντική λειτουργία. Δεύτερον, εξετάζουμε αν ο Clyne εμποδίστηκε να κάνει το ίδιο λόγω δυναμικότητας αντιπάλου: οι Tranmere Rovers επέτρεψαν στο πρώτο γκολ τον Joe Gomez να κάνει παρέλαση στο Prenton Park και να φτάσει ως τη μεγάλη τους περιοχή. Δεδομένου ότι ο Larouci είχε «κατασκηνώσει» στην περιοχή του Davies, τότε ναι, μπορούσε να το κάνει και ο Clyne. 


Ακόμη κι αν του δώσει κανείς υποθετικό ελαφρυντικό σχετικά με το ότι η δεξιά πλευρά είχε κάτι εντελώς κρυφό που δυσκόλευε τα πράγματα σε σχέση με την αριστερή, το αντίθετο απέδειξε στο δεύτερο ημίχρονο ο 17χρονος Ki-Jana Hoever που τον αντικατέστησε. Προωθήσεις, σέντρες, επιθετικό παιχνίδι. Δύο έφηβοι εξέθεσαν τον Clyne την ημέρα που σκόραρε.

Ένας άλλος που εκτέθηκε είναι ο – απών πλέον – Daniel Sturridge, αυτός και μαζί του η πίστη μας ότι θα επανερχόταν κάποια στιγμή. Και δεν εκτέθηκε από τα δύο γκολ που σκόραρε στο πρώτο του παιχνίδι με την πρώτη ομάδα της Liverpool ο Rhian Brewster σήμερα. Εκτέθηκε από τον τρόπο που το «πουλέν» του Klopp τοποθετούνταν μέσα στο γήπεδο, με τρομερό vision, ετοιμότητα και αντίληψη χώρου και χρόνου. Τα γκολ ήταν απλά φυσικό επακόλουθο της αγωνιστικής του συμπεριφοράς.

Τέλος, αν δεν βάλουν ουσία στο παιχνίδι τους σύντομα θα εκτεθούν και οι αιώνια ταλαντούχοι Harry Wilson και Ryan Kent, με τον Bobby Duncan να τους… κλέβει τα όνειρα σκοράροντας με το καλημέρα. Δύο παικταράδες που τα έχουν όλα εκτός από τον τρόπο να γίνουν πράγματι παικταράδες. Ελπίζουμε σε ανατροπή αυτού.

Ας έχουμε μια όμορφη σεζόν και ας σκιαγραφούμε λιγάκι το πόσο εκπληκτική ομάδα ετοιμάζει ο Klopp με την ταλαντούχα πιτσιρικαρία που έχει μαζέψει, ειδικά στην άμυνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *