Το οικονομικό πρόβλημα που απειλεί τη Liverpool

Όπως κάθε σύλλογος, εταιρία και επιχείρηση, έτσι και η Liverpool βάλλεται ως ένα βαθμό από το κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα της πανδημίας του COVID-19, και εξετάζει τα σενάρια ύφεσης που θα ακολουθήσουν τη λήξη της τελευταίας.

Όπως υπαινισόμασταν ή και παρουσιάζαμε ευθέως σε προηγούμενα άρθρα μας, η αβεβαιότητα σχετικά με την επιστροφή του ποδοσφαίρου στα γήπεδα (και κυρίως στις τηλεροάσεις, μιας και μιλάμε για οικονομικά ζητήματα) έχει τις ομάδες της Premier League στον «αέρα».

Η εκτιμώμενη ζημία της Premier League ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο λίρες, ενώ στην απευκταία περίπτωση που το πρωτάθλημα ματαιωθεί, η λίγκα θα οφείλει ποινή ύψους 750 περίπου εκατομμυρίων λιρών προς τους τηλεοπτικούς φορείς, για την ματαίωση της προβολής των υπολοιπόμενων αγώνων.

Τα παραπάνω επηρεάζουν σαφώς το λεγόμενο revenue distribution, την διανομή εσόδων και μπόνους από την Premier League προς τους συλλόγους, έσοδα κατάταξης και τηλεοπτικό μέρισμα. Οι σύλλογοι θα λάβουν, δηλαδή, πολύ λιγότερα σε σχέση με όσα προβλέπουν οι προϋπολογισμοί τους, γεγονός που θα τους «πετάξει» έξω από τις προβλέψεις και θα προκαλέσει ζημία στους ισολογισμούς. Για άλλους μεγαλύτερη, για άλλους μικρότερη, για άλλους βιώσιμη, για άλλους αιτία χρεοκοπίας…

Εκτός της ζημίας στην Premier League, οι ομάδες βλέπουν, πάντως, ζημία και στις ίδιες δραστηριότητες: καλούνται να πληρώσουν το προσωπικό (κάποιοι ήδη έκαναν περικοπές του 20% και χρησιμοποίησα το πρόγραμμα ανακούφισης του κράτους) τους και πλήρεις τους μισθούς των παικτών, αφού η PFA διαφώνησε στην κατά 30% περικοπή τους εν μέσω πανδημίας, θέλοντας να προστατέψει τις δημόσιες δομές και το σύστημα υγείας. Με 30% μείωση, κάθε σύλλογος εξασφάλιζε κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια λίρες απόθεμα, για να ισορροπήσει τη ζημία του. Η άρνηση της PFA αναγκάζει κάθε σύλλογο να διαπραγματευτεί αυτόνομα με τους ποδοσφαιριστές του και αν δεν τα καταφέρει, το «μείον» θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

The inside story of how Fenway transformed Liverpool from chaos of ...

Όλα αυτά σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν έσοδα, ιδίως από τα εισιτήρια, που έδιναν κατά μέσο όρο συνολικά 4 εκατομμύρια λίρες για δύο εντός έδρας παιχνίδια σε γήπεδο 50.000 θεατών, αλλά και από την αδυναμία προπώλησης εισιτηρίων διαρκείας για την επόμενη σεζόν. Συν τοις άλλοις, χορηγοί ενδέχεται να αναστέλλουν την καταβολή δόσεων, ενώ μπουτίκ, ηλεκτρονικά καταστήματα και συνδρομές σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι αμφίβολο αν προσφέρουν κάτι περισσότερο από αμελητέα έσοδα. Επομένως, είναι δεδομένο ότι οι σύλλογοι θα βγουν από την πανδημία ζημιωμένοι. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα τους επιτρέπουν τα μετέπειτα δεδομένα να ορθοποδήσουν, ταχύτερα ή πιο αργά, ή αν θα τους οδηγήσουν σε… πτώχευση.

Αυτό που ακολουθεί την πανδημία, λοιπόν, είναι μια πρωτοφανής οικονομική ύφεση όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά για την ανθρωπότητα. Κολοσσοί θα δουν τα νούμερα να πέφτουν κατακόρυφα και το αποτέλεσμα της πανδημίας θα είναι μια κοινωνία με εντελώς διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, και ένα ποδόσφαιρο εντελώς διαφορετικό, αναφορικά με το επενδυτικό του πρόγραμμα, τους πόρους και τη δύναμη του ως… «μπίζνα».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Liverpool, Peter Moore, στην επιστολή του προς του φιλάθλους όταν ανακοίνωσε την ανάκληση της απόφασης περί εργαζομένων, άγγιξε και αυτό το θέμα, σε μια απόπειρα να προετοιμάσει τον κόσμο για ό,τι επακολουθεί. Διαβάστε προσεκτικά…

«Αλλά υπό πνεύμα διαφάνειας, πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι: παρότι βρισκόμασταν σε υγιή οικονομική κατάσταση πριν την κρίση, τα έσοδα μας έχουν “απενεργοποιηθεί”, την ώρα που τα έξοδα παραμένουν. Και όπως σχεδόν όλοι οι τομείς της κοινωνίας, υπάρχει σπουδαία αβεβαιότητα και ανησυχία για το παρόν και το μέλλον μας.

Όπως κάθε υπεύθυνος εργοδότης που ανησυχεί για τους εργαζομένους του σε αυτήν την κατάσταση, ο σύλλογος συνεχίζει να προετοιμάζεται για μια ποικιλία διαφορετικών σεναρίων, σχετικά με το πότε θα επιστρέψει το ποδόσφαιρο στην κατάσταση που ήταν προ πανδημίας. Τα σενάρια αυτά ποικίλουν από τα πιο αισιόδοξα, στα χειρότερα και όλα τα ενδιάμεσα.

Είναι αναπόφευκτη αλήθεια ότι μερικά από αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν μια μαζική μείωση των εσόδων, με αντίστοιχες δίχως προηγούμενο λειτουργικές απώλειες. Ο τεράστιος επηρεασμός αυτών των ζωτικής σημασίας οικονομικών πόρων θα μπορούσε προφανώς να επιδράσει αρνητικά στην ικανότητα μας να λειτουργούμε όπως προηγουμένως.

Έχουμε αφοσιωθεί στη διαδικασία εξερεύνησης όλων των δρόμων που διαφαίνονται στο οπτικό μας πεδίο ώστε να περιορίσουμε την αναπόφευκτη ζημία. Ευχαριστούμε τους πολλούς υπέροχους ανθρώπους του συλλόγου, σε όλα τα επίπεδα, που είναι αφοσιωμένοι στο να μας βοηθούν να κάνουμε ακριβώς αυτό, παρά την σύνθετη και απρόβλεπτη υφή του προβλήματος στον κόσμο και στην αγορά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *