Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι: Οι επιπτώσεις μιας ανήθικης απόφασης

Για 400 χιλιάρικα, η Liverpool μπαίνει ξανά στις επικεφαλίδες και στους τίτλους, αλλά όχι για καλό. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης.

Το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας της αγγλικής κυβέρνησης, αλλιώς και πρόγραμμα υποχρεωτικής άδειας, προσφέρει κάλυψη του 80% των μισθών υπαλλήλων που χάνουν το αντικείμενο εργασίας τους στην πανδημική κρίση του κορωνοϊού και θα μένουν σπίτι, με ανώτατο όριο τις 2.500 λίρες ανά υπάλληλο. Ό,τι περίπου γίνεται και στη χώρα μας με το περίφημο «επίδομα 800 ευρώ».

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις που δεν κάνουν τζίρο λόγω της υγειονομικής κρίσης και άρα θα αδυνατούν (ή ήδη αδυνατούν) να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους. Στο πρόγραμμα δικαιούνται να ενταχθούν και οι σύλλογοι της Premier League.

Η ξαφνική ενημέρωση της Liverpool ότι εντάσσει στο πρόγραμμα υποχρεωτικής άδειας μερικούς υπαλλήλους που εργάζονται στο γήπεδο τις ημέρες των αγώνων, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλάθλων, που κρίνουν ότι μια τέτοια απόφαση αντίκειται στις αξίες που θεμελίωσαν την ιστορία και σημάδεψαν την πορεία του συλλόγου εδώ και τρεις αιώνες. Αρκετοί είναι, ωστόσο, και εκείνοι που δεν βλέπουν κάτι – ηθικά – μεμπτό στην παραπάνω απόφαση, η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι βέβαια και παράνομη, αλλά καθόλα νόμιμη. Όσο οι μεν διαφιλονικούν με τους δε, στο διά ταύτα, βλέπει κανείς ότι δόθηκε μια τέλεια ευκαιρία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να… κουρέψουν τον σύλλογο που πήγε για μαλλί χωρίς να το χει ανάγκη.

Why do Liverpool fans sing Fields of Athenry? | Goal.com

Ας πάρουμε τα δεδομένα με τη σειρά τους. Στο πρόγρραμμα υποχρεωτικής άδειας, η Liverpool θα εντάξει λίγους περισσότερους από 200 εργαζομένους, ενώ, πολλαπλασιάζοντας με το μέγιστο όριο των 2.500 λιρών, αντιλαμβάνεται κανείς πως μιλάμε για μισθούς συνολικής αξίας περίπου 500.000 λιρών. Εξ αυτών, λοιπόν, βάσει του προγράμματος, το κράτος θα εξασφαλίζει την πληρωμή των 400.000, και η Liverpool τις υπόλοιπες 100.000. Αυτό που… κερδίζει δηλαδή ο σύλλογος είναι 400.000 λίρες. Αυτό είναι το μαλλί.

Ποιο είναι το… κούρεμα;

Ήδη μετά τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης, ο μιντιακός χώρος γέμισε με άρθρα όχι μόνον της είδησης, αλλά και γνώμης, κριτικής επί της απόφασης. Αρκετοί ήταν, όμως, αυτοί που δεν περιορίστηκαν στις θεωρίες περί ανηθικότητας από πλευράς ενός οικονομικού κολοσσού που κυνηγά 400 χιλιάρικα των Άγγλων φορολογουμένων ενώ κάνει καθαρά έσοδα 75 εκατομμύρια λίρες το χρόνο, και προχώρησαν σε ευφάνταστα ρεπορτάζ, «κουρεύοντας» στην πρώτη ευκαιρία τη φήμη του συλλόγου.

Πρώτα, το BBC διέδωσε ότι εργαζόμενος της Liverpool – «ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του» – δήλωσε στο μέσο πως «δεν νιώθω μέλος μιας οικογένειας μετά από μια τέτοια απόφαση». Το πε; Δεν το πε; Ήταν ή δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο και υπαρκτό ρεπορτάζ, καταγράφηκε: Στη Liverpool τα ίδια τα μέλη έχασαν την αίσθηση της οικογένειας.

Και ύστερα ήρθε η «The Athletic» με ένα εκπληκτικά αλόγιστο συμπέρασμα, δείγμα ότι καιροφυλακτούσε στη γωνία για την πρώτη ευκαιρία που θα της δινόταν. Τι υποστήριξε; Ότι «η επιλογή της Liverpool να ανακοινώσει τέτοια μέρα την απόφαση της, ενώ η Premier League πιέζει τους ποδοσφαιριστές να συμφωνήσουν σε περικοπή/αναστολή των μισθών τους, άφησε προ εκπλήξεως τους υπόλοιπους συλλόγους της Premier League», προσθέτοντας πως «η απόφαση της Liverpool θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία που επιδιώκει η Premier League», σα να λέμε… είχαν σχεδόν πειστεί οι παίκτες να δεχτούν την μείωση μισθών. Τι ισχύει, όμως;

Premier League season suspended indefinitely following coronavirus ...

Καταρχάς, ποιους «υπόλοιπους συλλόγους» έθεσε προ εκπλήξεως η ανακοίνωση της Liverpool; Προφανώς όχι «όλους τους άλλους», μιας και τέσσερις ακόμη ακολούθησαν το παράδειγμα των «κόκκινων» και έθεσαν και αυτοί υπαλλήλους τους στο πρόγραμμα: Tottenham, Newcastle, Norwich και Bournemouth. Το 1/4 της Premier League μπήκε στο πρόγραμμα δηλαδή. Την ώρα που Tottenham και Bournemouth έκαναν περικοπές 20% στους εργαζομένους για να μην πληρώνουν τελικά ούτε πένα, η Premier League έμεινε έκπληκτη από τη Liverpool; Επόμενη ερώτηση: μήπως θα έμπαιναν κάποια στιγμοί και οι 20 ομάδες στο πρόγραμμα; Μην κοροϊδευόμαστε, καταρχάς.

Έπειτα, αν η έκπληξη προκλήθηκε για το λόγο ότι στο σημείο που έρχεται η ανακοίνωση υποθετικά δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας με τους παίκτες για περικοπές, ας δούμε τι σκέφτονται οι παίκτες. Οι ποδοσφαιριστές, λοιπόν, που προς τιμήν τους έχουν κάνει απερίγραπτες δωρεές, επώνυμα ή ανώνυμα, κατά μόνας ή συλλογικά, μέσω της PFA (του αντίστοιχου ΠΣΑΠ) ανακοίνωσαν το εξής:

«Οι παίκτες έχουμε στο μυαλό ότι ως εργαζόμενοι με σύστημα PAYE (σ.σ. Pay As You Earn, καταβολή μισθών μετά από αφαίρεση φόρου), ο συνολικός φόρος από τις αμοιβές μας θα αποτελέσει ικανοποιητική συνεισφορά στην χρηματοδότηση ουσιωδών δημοσίων υπηρεσιών, που έχουν κρίσιμη σημασία αυτήν την περίοδο».

Η ανακοίνωση της PFA εκτιμά ότι η γενική περικοπή/αναστολή της τάξης του 30% στους μισθούς όλων των παικτών, όπως την πρότεινε η Premier League, σημαίνει μείωση περίπου 500 εκατομμυρίων λιρών. Από αυτές, προκύπτει φόρος 200 εκατομμυρίων λιρών, χρήματα δηλαδή που προφανώς μπορούν να αποτελέσουν ανάσα για το αγγλικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες του εν μέσω κορωνοϊού.

Επομένως οι παίκτες είναι – καθώς εύκολα αποδεικνύεται από τα παραπάνω – αρνητικοί στην ιδέα της περικοπής/αναστολής. Άρα καμία απόφαση ή ανακοίνωση απόφασης εκ μέρους της Liverpool δεν θέτει πράγματι σε κίνδυνο την απόσπαση της συγκατάθεσης τους, και άρα το ρεπορτάζ της «The Athletic» μοιάζει… υπαγορευμένο περισσότερο παρά περιγραφικό της πραγματικότητας.

Τέλος, ακόμη κι αν οι παίκτες ήταν θετικά διακείμενοι στην ιδέα της μείωσης μισθών, πώς θα μπορούσε η ένταξη 200 υπαλλήλων σε πρόγραμμα υποχρεωτικής άδειας να επηρεάσει την απόφαση τους; Η Liverpool θα γλυτώσει από τους υπαλλήλους της 400 χιλιάρικα, η Tottenham ένα εκατομμύριο (έθεσε 550 στο πρόγραμμα), ενώ από τη μείωση 30% στους μισθούς των παικτών, έκαστη γλυτώνει περί τις 20 εκατομμύρια λίρες! Δεν τίθεται δήθεν κάποιο ζήτημα ότι τώρα που οι ομάδες γλυτώνουν «χασούρα», δε χρειάζεται να κάνουν περικοπές στους μισθούς παικτών. Όπως δραματικά τόνισε και η Premier League, θα χρειαστεί να πληρώσει ποινή 700 εκατομμυρίων λιρών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αν δεν προβληθούν τελικά οι αγώνες. Η έκταση αυτής της ποινής δεν καλύπτεται από τη «χασούρα» που γλυτώνει ένα πρόγραμμα για 200 υπαλλήλους…

Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν, ωστόσο, δείγματα των επικοινωνιακών επιπτώσεων που θα ακολουθήσουν αυτήν την απρόσμενη απόφαση της Liverpool. Έτσι, στο τέλος μιας σεζόν όπου οι «κόκκινοι» είχαν κλείσει στόματα και πληκτρολόγια, δίνουν τώρα απροσδόκητα αφορμή να ανοίξουν πάλι. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η πρώτη επικοινωνιακή επίπτωση είναι ο διχασμός διοίκησης και μερίδας κόσμου, μια βαθιά πληγή στο σώμα της ομάδας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *