Ο απλός λόγος για τον οποίο ο Klopp… καθυστερεί τις αλλαγές του

«Ξύπνα Γερμανέ, σε πήρε ο ύπνος!», «πότε περιμένει να βάλει τον τάδε;», «θα χάσει το παιχνίδι, γιατί δεν κάνει αλλαγές;». Ακούγονται όλα, αλλά ας πάμε τη σκέψη μας απλώς ένα βήμα παραπέρα. Μόνο ένα. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης. 

Όλες οι παραπάνω ατάκες ξεστομίστηκαν ξανά από τους φιλάθλους της Liverpool που παρακολουθούσαν με αγωνία την αναμέτρηση της ομάδας τους στο Camp Nou. Και θα χρησιμοποιήσω τον αγώνα αυτό ως χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ο λόγος της καθυστέρησης όμως είναι απλός και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μακρηγορήσω. 

Η Liverpool παρετάχθη στη Βαρκελώνη με μια εντεκάδα λίγο πολύ… ειδικών συνθηκών: ο Firmino αντιμετωπίζει πρόβλημα στον προσαγωγό και τον ρόλο του… κρυφού εννιαριού-επιθετικού χαφ που δεν έχει επιθετικό μπροστα του πήρε ο Wijnaldum. Ο Gomez ξεκίνησε μετά από πέντε μήνες και πάλι βασικός εξαιτίας της πεποίθησης του Klopp πως ο Άγγλος είναι καλύτερος και πιο αξιόπιστος αμυντικά από τον Trent Alexander-Arndold, ενώ στην 11άδα μπήκε και ο Milner για να μην… σκάσουν οι υπόλοιποι που παίζουν συνέχεια κυνηγώντας το πρωτάθλημα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πιο direct μέσος της ομάδας, ο Naby Keita, αποχώρησε τραυματίας στο 24ό λεπτό, με τον Jordan Henderson να τον αντικαθιστά. Άρα ήδη η μία αλλαγή… κάηκε. 

Πώς εξελίχθηκε το παιχνίδι; Η Liverpool ήταν καλή, αρκετά καλή, έκανε αυτά που ήθελε ο προπονητής της. Είχε την κατοχή, έβρισκε φάσεις, έκλεβε μπάλες, αλλά βέβαια δεν έπαυε να βρισκόταν πίσω στο σκορ με 1-0. Το 1-0 δεν είναι, ωστόσο, άσχημο αποτέλεσμα, δεδομένης και της εικόνας των δύο ομάδων ως εκείνο το σημείο. Η Liverpool έδειχνε κάτι περισσότερο από ικανή να πάρει νίκη πρόκρισης στο Anfield κόντρα στο 1-0, ακόμα ακόμα και να σκοράρει εκτός έδρας γκολ στα 15 λεπτά που έμεναν.

Τότε ο Messi έκανε το 2-0. 

Με τη Liverpool να έχει φάσεις, το πιθανό 2-1 επίσης δεν είναι κακό σκορ.

Προκύπτουν εύκολα τα εξής συμπεράσματα λοιπόν: ο Klopp δεν είχε λόγο να αλλάξει κάτι, δεν χρειαζόταν να ενισχύσει την προσπάθεια των παικτών του και βάσει εικόνας, αν πετύχαινε και γκολ θα μιλούσαμε για ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Ακόμη και να χρειαζόταν επιθετική ενίσχυση, όμως, ρίξαμε μια ματιά στον πάγκο; Η Liverpool είχε καθισμένους πίσω από τον Klopp τον Keita που είχε βγει από το πρώτο ημίχρονο, τους αχρείαστους Mignolet και Lovren, τον Arnold, ο οποίος για κάποιο συγκεκριμένο λόγο δεν ξεκίνησε άρα και για τον ίδιο λόγο δεν έπρεπε να μπει (βλ. παραπάνω), τον Shaqiri που έχει παίξει συνολικά 18 λεπτά από τα τέλη Φλεβάρη, τον Origi που χάνει πολλούς βαθμούς στο pressing σε σχέση με τους υπόλοιπους και τον τραυματία Firmino, η αγωνιστική ετοιμότητα του οποίου ήταν διάρκειας… δεκαλέπτου. 

Από τους παραπάνω, αφού περίμενε να περάσουν τα λεπτά για να μη ρισκάρει περισσότερο, ο Klopp επέλεξε τον Firmino και τον έριξε στη μάχη για 11+5 λεπτά, ενώ λίγο αργότερα (στο 84′) πέρασε στον παιχνίδι τον Origi, αποσύροντας τον πολύ μαχητικό Milner, κίνηση που φυσικά θα ενείχε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο αν γινόταν ακόμα και τέσσερα λεπτά νωρίτερα, με την Barcelona να έχει ξεκάθαρη διάθεση για αντεπιθέσεις.

Ο Klopp, λοιπόν, δεν καθυστερεί, επειδή κοιμάται. Δεν τον… παρασέρνει το παιχνίδι, οι καβγάδες με τον τέταρτο, οι οδηγίες προς όσους παίζουν. Δεν μπορείς να έχεις ξεχάσει τους παίκτες που έχεις στον πάγκο όταν τους έχεις σηκώσει για ζέσταμα 20-25 λεπτά νωρίτερα. Για να τους σηκώνει, σημαίνει ότι τους υπολογίζει να μπουν κάποια στιγμή. Για να τους σηκώνει στο χ χρονικό σημείο, σημαίνει ότι σκοπεύει να τους βάλει 20-25 λεπτά αργότερα, όσο αργά κι αν είναι αυτό το αργότερα.

Ο Klopp δεν κοιμάται. Απλώς δεν… έχει. Κανείς απ’ όσους βρίσκονταν στον πάγκο, πλην του Firmino, δεν θα μπορούσε να μπει και να βελτιώσει έναν τομέα του παιχνιδιού της Liverpool, χωρίς να «χαλάσει» έναν άλλον. Το ότι ο Γερμανός επέλεξε ακριβώς τον τραυματία Bobby ως πρώτη συνειδητή αλλαγή στο παιχνίδι επιβεβαιώνει αυτήν τη σκέψη.

Και επειδή οι ατάκες περί… καθυστέρησης του Klopp ακούγονται από την πρώτη του σεζόν στο Anfield, ας σκεφτούμε πολύ απλά τι ρόστερ είχε τα προηγούμενα χρόνια, συγκρίνοντας το με το φετινό, το προχθεσινό και το αυριανό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *