«Ναυαγεί» η συμφωνία PFA – PL: Κάθε σύλλογος θα διαπραγματευτεί μόνος την περικοπή μισθών

Όπως όλα δείχνουν, οι παίκτες διατηρούν την εξ αρχής αρνητική τους στάση απέναντι στην περικοπή των απολαβών τους στην περίοδο της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.

Όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, η τεράστια ζημία που απειλεί την Premier League είναι άνευ προηγουμένου, και αυτό καταστεί άμεση την ανάγκη περικοπών/αναστολών στους μισθούς των παικτών των συλλόγων, για να σωθούν τα ταμεία.

Γι αυτό, η Premier League εξήγησε διεξοδικά την κατάσταση στους ποδοσφαιριστές και τους ζήτησε να σκεφτούν καλά τις περιστάσεις, ελπίζοντας σε συγκατάθεση τους.

Εντούτοις, οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι επικοινωνούν ασταμάτητα το τελευταίο διάστημα σε κοινό WhatsApp γκρουπ συνομιλίας, παραμένουν ακλόνητοι στη βασική και πρωταρχική τους τοποθέτηση να μην αποδεχτούν την περικοπή για συγκεκριμένο λόγο: το 30% των μισθών σημαίνει περίπου 500 εκατομμύρια λίρες σε μισθούς, που αν δεν περικοπούν, θα αποφέρουν 200 εκατομμύρια λίρες φόρου προς το αγγλικό κράτος, ποσό ανάσα για την ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και του εθνικού συστήματος υγείας αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Παράλληλα, η δημόσια τοποθέτηση του γραμματέα του αγγλικού ΕΣΥ, Matt Hanckock (ο ρόλος του τώρα είναι αντίστοιχος με του Σωτήρη Τσιόδρα, προσφέρει την καθημερινή ενημέρωση στον αγγλικό λαό), ο οποίος τάχθηκε ευθέως απέναντι στους ποδοσφαιριστές και στους καλοπληρωμένους λογαριασμούς τους, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις, με τους παίκτες να θεωρούν εαυτούς αδικημένους από την αντιμετώπιση αυτή, δεδομένων των ασταμάτητων δωρέων που έχουν ήδη προσφέρει αλλά και της γενικότερης διάθεσης να προσφέρουν κι άλλα ποσά όσο συνεχίζεται η κρίση.

Η σκέψη, ωστόσο, πως ό,τι σωθεί από την περικοπή θα ενισχύσει τσέπες ιδιωτών δισεκατομμυριούχων (των ιδιοκτητών των συλλόγων δηλαδή) και όχι το κράτος, αποτελεί το κύριο σημείο της στάσης τους απέναντι στην πρόταση περικοπής μισθών.

Έτσι, πλέον, το σχέδιο της συλλογικής και συντονισμένης περικοπής μισθών οριζόντια, σε όλους τους συλλόγους της Premier League, αφήνεται πίσω. Κάθε ομάδα πρέπει τώρα να καθίσει στο τραπέζι με τους δικούς της ποδοσφαιριστές και μόνο, με προσωπικούς εκατέρωθεν όρους, αν θέλει να πετύχει μια κάποιου ύψους μείωση μισθών.

Ήταν η πρώτη απόπειρα της Premier League να δράσει συλλογικά εν μέσω της κρίσης και απέτυχε. Ωστόσο, η αποτυχία δεν οφείλεται σε ασυναμία συντονισμένης δράσης αλλά στην αρνητική στάση μιας άλλης ομάδας, του συνδέσμου επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του Νησιού, οπότε δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι ότι οι αρμόδιοι δε θα βρουν άλλες απαραίτητες κοινές λύσεις, σε ζητήματα όπως οι συνθήκες επανέναρξης της σεζόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *