Μια βραδιά τρόμου: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τόσο άσχημο, μόνο στο Hillsborough»

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης καταγράφει όλα τα «σκοτεινά» γεγονότα που επισκίασαν την ποδοσφαιρική γιορτή του Παρισιού και ξύπνησαν μνήμες από την τραγωδία του Hillsborough. Όχι σε μας, αλλά σε ανθρώπους που είχαν ζήσει και εκείνη.

Η λέξη φιάσκο είναι η ελαφριά αποτύπωση όσων έλαβαν χώρα περιμετρικά του Stade de France το απόγευμα του Σαββάτου (28/05) στο πλαίσιο του τελικού του Champions League μεταξύ Liverpool και Real Madrid. Και ευτυχώς είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε ελαφριές εκφράσεις και λέξεις και δεν έχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση δραματικότερων, μιας και από θαύμα αποφεύχθηκαν ανθρώπινες απώλειες.

Το επιτόπιο ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, του BBC, του Sky, των δημοσιογράφων που ιδίοις όμμασι παρακολουθούσαν τα γεγονότα, καθώς και οι καταγγελίες των φιλάθλων που βρέθηκαν όμηροι της ελλιπούς οργάνωσης της UEFA και των Γάλλων διοργανωτών, συνθέτουν ξεκάθαρο το παζλ της ιστορίας που εκτυλίχθηκε έξω από το γήπεδο και παραλίγο να καταλήξει σε δυστύχημα.

Βγαίνοντας από το σταθμό του Metro, αντιλαμβανόταν κανείς πολύ ξεκάθαρα ότι υπήρχε πρόβλημα, όπως εξομολογείται ο Maych του Redmen TV. Η γαλλική αστυνομία είχε ορίσει μια συγκεκριμένη διαδρομή προσέγγισης του σταδίου για τους φίλους της Liverpool, η οποία ξεκινούσε από ένα πολύ στενό πέρασμα και από το οποίο έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον 20.000 Reds τις ώρες πριν τον αγώνα. Όταν λέμε στενό δεν εννοούμε μια λεωφόρο με λίγες λωρίδες κυκλοφορίας αλλά ένα πεζοδιάδρομο πλάτους κυριολεκτικά 15 μέτρων. «Bottleneck», λαιμός μποτίλιας, όπως επαναλαμβάνουν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες. Σε εκείνο το σημείο οι Γάλλοι πραγματοποιούσαν τους πρώτους ελέγχους εισιτηρίων και τους επαναλάμβαναν ανά μερικά διαστήματα. Ο ανηφορικός διάδρομος κατέληγε να στενεύει όλο και περισσότερο, πριν βγει κανείς στον περίγυρο του σταδίου για να προσεγγίσει τα τουρνικέ.

Εκεί, έξω από την ψηλή περίφραξη, οι 20.000 φίλαθλοι περίμεναν να περάσουν από… δύο (!) τουρνικέ! Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σαφώς πολλά περισσότερα διαθέσιμα, οι διοργανωτές έδωσαν προς χρήση μόλις δύο! Με τον κόσμο πακτωμένο επί δύο και τρεις ώρες, κάποιοι ντόπιοι νεαροί, όπως μαρτυρούν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες, ξεκίνησαν την προσπάθεια να σκαρφαλώσουν τα κάγκελα και να μπουν στον περιβάλλοντα χώρο του Stade de France, προφανώς χωρίς εισιτήριο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργανωμένη αντίδραση των αστυνομικών, που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά δακρυγόνα. Έπειτα, άρχισε να γίνεται αντιληπτή μια νέα τακτική.

Κόσμος έφτανε στα τουρνικέ και μάθαινε από τους ελεγκτές ότι τα εισιτήρια που κατείχε ήταν τάχα πλαστά. Όσοι επέμεναν να υποστηρίζουν πως προμηθεύτηκαν γνήσια, δέχονταν κατάμουτρα και απροκάλυπτα σπρέι πιπεριού, με την ατμόσφαιρα να χτυπάει κόκκινο και να γίνεται σοβαρά επικίνδυνη! Ανήλικα παιδιά δεν ξέφυγαν από τις τακτικές των αστυνόμων.

Ο δημοσιογράφος Steve Douglas κατήγγειλε ότι του ζητήθηκε να διαγράψει βίντεο που κατέγραψε με το κινητό του, και στο οποίο φαίνονταν οι πρακτικές της αστυνομίας. Ως ανταπόδωση, «κέρδισε» να του επιτραπεί να επιστρέψει στη θέση του στα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Από την πλευρά της, η UEFA επικοινωνεί πως για τη συμφορά ευθύνονται οι φίλαθλοι της Liverpool που έφτασαν αργοπορημένα στο στάδιο, δυσχεραίνοντας τον έλεγχο, άποψη που υιοθετεί και η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας. Σε πολιτικό επίπεδο, η απάντηση από την Αγγλία είναι εντελώς διαφορετική: η Δήμαρχος του Liverpool, Joanne Anderson, ανακοίνωσε πως θα γράψει επιστολή στον πρόεδρο Macron και στους αρμόδιους της UEFA για τα «απαράδεκτα γεγονότα», ενώ ο βουλευτής Ian Byrne αναφέρει πως «είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση και το να συμπεριφέρεσαι στους φιλάθλους σαν ζώα είναι ασυγχώρητο». Τέλος, η Liverpool ζήτησε ανεξάρτητη, λεπτομερή και διαφανή έρευνα για να διαπιστωθούν και να αποδοθούν ευθύνες.

Η κατάσταση δεν τελείωσε, ωστόσο, με την καθυστερημένη σέντρα στον τελικό. Μετά τη λήξη του αγώνα και κατά την αποχώρηση τους από το στάδιο, πολλοί φίλαθλοι της Liverpool καταγγέλουν ότι ομάδες ντόπιων ληστών τους την είχαν… στημένη και προσπάθησαν να τους αποσπάσουν προσωπικά αντικείμενα. Εκτός από τους ληστές, πάντως, και η αστυνομία συνέχισε το ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της πόλης.

Ένας πατέρας ταξίδεψε στο Παρίσι για να δει το παιχνίδι με τον γιο του, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, και αμφότεροι δέχτηκαν το σπρέι πιπεριού κατά πρόσωπο, καθώς και χτυπήματα με ασπίδες από τους αστυνομικούς. Φανερά συγκινημένος και ενώ κομπιάζει, εξομολογείται στον τηλεοπτικό φακό: «Υπήρχαν άνθρωποι που πιέστηκαν προς τα κάγκελα. Και δε θέλω να… Ακούγεται φρικτό αλλά θα μπορούσε να γίνει τραγωδία σήμερα. Και δε θέλω να πω αυτό που θα έλεγαν κάποιοι…. Αλλά είναι πραγματικά τρομακτικό…».

Στο δρόμο για το τουρνικέ, ένας 82χρονος λέει στον «Guardian»: «Ήμουν στο Μιλάνο, στο Κίεβο, ήμουν παντού. Δεν έχω δει κάτι τόσο άσχημο όσο αυτό. Μόνο στο Hillsborough!».

Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά ρεπορτάζ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *