Μια ανούσια διαμάχη, ο… «διασώστης» Sterling και ένα απερίσκεπτο κοινό

Εδώ και λίγες ημέρες είχε ξεσπάσει… «πόλεμος» ανάμεσα σε Raheem Sterling και Joe Gomez, με τα πνεύματα να ηρεμούν μετά από όλα όσα έγιναν. Όμως, ο φίλαθλος κόσμος της εθνικής Αγγλίας, επέλεξε να δώσει νέα πνοή στο όλο ζήτημα.

Το απόγευμα της Κυριακής (10/11), η Liverpool κέρδισε με 3-1 τη Manchester City και άνοιξε τη διαφορά της στους εννέα βαθμούς από τους τέταρτους, πλέον «Πολίτες». Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, ο Sterling είχε συμπεριφορά κατώτερη του επιπέδου που αγωνίζεται και στις περισσότερες στιγμές προκαλούσε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Φυσικά, οι φίλαθλοι της Liverpool είχαν μπει στην εξίσωση, με αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Άγγλου, καθώς ποτέ δεν θα ξεχάσουν τη φυγή του από το Merseyside για να πάει στο Manchester. Όμως μέχρι εκεί και τίποτε παραπάνω.

Λίγο πριν το φινάλε της αναμέτρησης, ο Jurgen Klopp πέρασε ως αλλαγή τον Joe Gomez, ο οποίος μπήκε για να βοηθήσει στο αμυντικό κομμάτι. Στην πρώτη του φάση, είχε έναν διαπληκτισμό με τον Sterling, με τους δύο Άγγλους να τα λένε σε έντονο ύφος, μετά από μία διεκδίκηση της μπάλας, με τους πιο ψύχραιμους να επεμβαίνουν.

Όλα έδειχναν ότι το περιστατικό θα έληγε εκεί, όμως ο ποδοσφαιριστής της City είχε διαφορετική γνώμη. Την επόμενη μέρα, Sterling & Gomez βρέθηκαν μαζί στο ξενοδοχείο με όλη την αποστολή της εθνικής Αγγλίας, η οποία προετοιμαζόταν για το ματς κόντρα στο Μαυροβούνιο και ο Sterling ήθελε (και τα κατάφερε) να δώσει συνέχεια στην όλη ιστορία, που όπως φαίνεται δημιούργησε μόνος του.

Επιτέθηκε στον Gomez, μόλις εκείνος έφτασε στο ξενοδοχείο και τον χτύπησε στο μάτι. Ένα ντροπιαστικό περαστικό για την εθνική Αγγλίας, για την Manchester City και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Αποτελέσμα αυτού; ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Gareth Southgate, έθεσε εκτός ομάδας τον Sterling για το επέρχομενο ματς. Μια σωστή τιμωρία αν αναλογιστεί κανείς το πόσο σημαντικός είναι ο παίκτης της City στα πλάνα του Southgate.

Λίγες ώρες μετά, ο Raheem απολογήθηκε μέσω Twitter, αναφέροντας ότι συζήτησε με τον Joe και το θέμα λύθηκε, το οποίο ήταν για 5-10 δευτερόλεπτα και δεν θα μπορούσε να σταθεί αρκετό για να χαλάσει τις σχέσεις των δύο παικτών. Όλα έδειχναν πως το θέμα αυτή τη φορά θα αποτελούσε παρελθόν, μέχρι την ώρα του αγώνα της Αγγλίας με το Μαυροβούνιο.

Στο 70′ της αναμέτρησης, ο Southgate πέρασε τον Joe Gomez στη θέση του Mason Mount και η υποδοχή του ποδοσφαιριστή μας στο γήπεδο ήταν κάτι περισσότερο από απαράδεκτη. Μεγάλη μερίδα φιλάθλων της Αγγλίας, αποδοκίμασαν τον συμπατριώτη τους, σε μια στιγμή που μόνο ερωτηματικά και οργή μπορεί να προκαλέσει. Σε ένα σκηνικό που λύθηκε μεταξύ των ποδοσφαιριστών, κάποιοι επέλεξαν να πάρουν κι αυτοί θέση, κάνοντας ξεκάθαρη «επίθεση» στον Joe, δείχνοντας ότι τάσσονται στο πλευρό του Sterling, ο οποίος ήταν αυτός που το δημιούργησε!

Το θύμα λοιπόν, στην Αγγλία θεωρούν ότι είναι υπαίτιο και ο θύτης (προφανώς) θα είχε καταχειροκροτηθεί στην είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο. Όπως είπαμε, δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά το όλο θέμα. Κι εδώ γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: εάν αυτό το σκηνικό γινόταν ανάμεσα στον Sterling και σε οποιονδήποτε άλλον παίκτη διαφορετικής αγγλικής ομάδας, το κοινό θα αντιδρούσε το ίδιο; η απάντηση κλείνει προς το όχι, καθώς έχουμε δει ξανά το αγγλικό κοινό να έχει μια… απάθεια προς την Liverpool.

Ο Sterling και πάλι προσπάθησε να μπει στον ρόλο… «πυροσβέστη» και να σβήσει τη φωτιά που ο ίδιος δημιούργησε, λέγοντας μεταξύ άλλων: «είναι πολύ δύσκολο για μένα να βλέπω τον συμπαίκτη μου να αποδοκιμάζεται για κάτι που ήταν δικό μου λάθος. Έχω αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη και αποδέχτηκα τις συνέπειες».

Στον χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, τα λάθη δεν συγχωρούνται. O Sterling ανέλαβε την εύθυνη, παραδέχτηκε το λάθος του και αυτόν τον τιμά, χωρίς να σημαίνει όμως ότι αυτό μπορεί να διαγράψει αυτομάτως το ότι δημιούργησε ο ίδιος. Ο Southgate πήρε τη σωστότερη απόφαση, «βάζοντας στο ψυγείο» τον παίκτη του, κάτι που φαίνεται ότι δεν άρεσε σε μερικούς «ρομαντικούς» Άγγλους.

Μία κόντρα που ξεκίνησε συλλογικά, συνεχίστηκε σε εθνικό επίπεδο κι έληξε εκεί, με τις δύο πλευρές να τα βρίσκουν και τον υπαίτιο να τιμωρείται. Σε μια στιγμή που έπρεπε (και πολλοί περίμεναν) ολόκληρο το γήπεδο να χειροκροτήσει τον Joe, ή έστω να μην αντιδράσει καθόλου το κοινό, έγινε το άκρως αντίθετο. Αντιδράσεις που δεν αρμόζουν σε ένα έθνος που κουβαλά μεγάλη ιστορία από πίσω του, το οποίο θα βρεθεί στο Euro 2020 και η πορεία του σε κάθε προκριματικό γύρο είναι άξια θαυμασμού.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, Sterling και Gomez είχαν μια κακή στιγμή, την οποία την έλυσαν μέσα από συζήτηση. Δύο άνθρωποι, δύο επαγγελματίες που στην ένταση της στιγμής είπαν δυο-τρεις κουβέντες παραπάνω. Μέχρι εκεί. Όπως είπα, είναι επαγγελματίες και άνθρωποι, γνωρίζαν πως να το λύσουν και το έκαναν. Όμως, είναι αδιανόητη η αντίδραση των φιλάθλων. Δεν έχουν καμία δουλειά σε τέτοιο επίπεδο ποδοσφαίρου να παίρνουν το μέρος του ενός και να αποδοκιμάζουν ανοιχτά τον άλλο, μιλάμε για συμπατριώτες! Όσο και να προσπαθήσεις να σκεφτείς τι είχαν εκείνη τη στιγμή στο μυαλό τους όλοι εκείνοι, δεν θα τα καταφέρεις.

Τέτοιες αντιδράσεις όπως του Sterling είναι απαράδεκτες σε αυτό το επίπεδο και πρέπει όλοι να του δώσουν να καταλάβει ότι δεν είναι πλέον παιδί και υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις του. Που όπως φαίνεται, πλέον το έχει καταλάβει, έστω και (αρκετά) αργά.

Ο Sterling λοιπόν τα έκανε… μαντάρα, το κατάλαβε, μίλησε με τον Joe, πήρε όλη την ευθύνη πάνω του και βρέθηκε εκτός ομάδας. Ο Joe δέχτηκε (προφανώς) άσχημη γλώσσα, όπως και επίθεση και σκίσιμο στο μάτι του και με λίγα λόγια ήταν εκείνος που δεν έφταιγε. Κάτι που δυστυχώς το αγγλικό κοινό δεν κατάλαβε ή έκανε πως δεν ήθελε να καταλάβει.

Όμως δύο πράγματα μένουν από όλο αυτό. Ο (έστω και αργοπορημένος) σεβασμός του Sterling στον Gomez και η λύση του προβλήματος (όποιο κι αν ήταν αυτό) και η αντίδραση των φιλάθλων, που δέχτηκε την κατακραυγή από όλους τους ποδοσφαιριστές και τους υγιείς ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Γιατί εκτός από ανεγκέφαλους, το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει και ανθρώπους που γνωρίζουν από σεβασμό, ήθος και ποδόσφαιρο. Ο Sterling έκανε λάθος, ο Joe τον συγχώρεσε, ο κόσμος δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται και να αντιδρά με τέτοιο τρόπο δημόσια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *