Κορωνοϊός και Liverpool: Έξι πρωτοβουλίες – επιτομές του «You ‘ll Never Walk Alone»
Η Liverpool είναι κάτι περισσότερο από ποδοσφαιρική ομάδα και φροντίζει να το αποδεικνύει και στις δυσκολότερες στιγμές.
Η πανδημία του κορωνοϊού μαστίζει ανά την υφήλιο, τρομοκρατώντας τους πολίτες και τις αρχές των κρατών, εύλογα ή μη. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγγλικές αρχές αποφάσισαν να τραβήξουν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από το μέσο όρο των υπόλοιπων κυβερνήσεων, σκοπεύοντας να προκαλέσουν επιτηδευμένα την προσβολή των περισσότερων υπηκόων τους από τον ιό, το σχέδιο της «ανοσίας αγέλης» δηλαδή, ώστε να σώσουν το κράτος από κατάρρευση της οικονομίας.
Η Liverpool στέκεται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τελικά οι αρχές, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως πρόκειται για μια οικουμενική οικογένεια, έναν οργανισμό που σημαίνει πολλά περισσότερα από απλώς μια ομάδα ποδοσφαίρου.
Οι πρωτοβουλίες
Το LFC Foundation, το ίδρυμα συγκέντρωσης πόρων του συλλόγου, όπως και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, δεσμέυτηκαν απέναντι στην τοπική κοινωνία να στηρίξουν τη North Liverpool Foodbank, την τράπεζα τροφίμων του βορείου Liverpool.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη δράση Fans Supporting Foodbanks, η τράπεζα τροφίμων του βορείου Liverpool συγκεντρώνει το 25% των ετήσιων δωρεών της, από τα τρόφιμα που προσκομίζει ο κόσμος στα προκαθορισμένα σημεία γύρω από Anfield και Goodison Park τις ημέρες των αγώνων. Τώρα, ωστόσο, με την αναβολή του πρωταθλήματος λόγω κορωνοϊού, τέσσερις εντός έδρας αγώνες της Liverpool ματαιώνονται, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται έμμεσα και τα συμφέροντα αγαθοεργίας της τράπεζας. Γι’ αυτό, LFC Foundation και παίκτες της Liverpool προσφέρουν 10.000 λίρες για κάθε έναν από τους τέσσερις αγώνες που αναβλήθηκαν, ώστε η North Liverpool Foodbank να εξυπηρετεί απρόσκοπτα όσους το έχουν ανάγκη.
Την ίδια ώρα, η Liverpool κρατά υπεύθυνη στάση απέναντι και στους εργαζομένους της. Η αναβολή των αγώνων σημαίνει την έλλειψη εργασίας για όσους απασχολούνται στο Anfield τις ημέρες των αγώνων, στα εισιτήρια, στη φύλαξη, στον καθαρισμό, στους προαύλιους χώρους και στους χώρους εστίασης. Ο σύλλογος, λοιπόν, θα καταβάλει τις αμοιβές όλων, ωσάν να εργάζονταν κανονικά.
Συγκεκριμένα για τους stewards δε, η Liverpool έκανε ένα βήμα παραπέρα: με ανακοίνωση του CEO, Peter Moore, στο twitter, ο σύλλογος ανακοίνωσε πως επιτρέπει την απασχόληση των stewards του σε ντόπιες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά εν μέσω κορωνοϊού και χρειάζονται υπηρεσίες φύλαξης, διευθέτησης ουρών κλπ.
Το παράδειγμα της ομάδας ακολουθούν, ωστόσο, και αρκετοί ποδοσφαιριστές, καθείς στη γενέτειρα χώρα του.
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δώρισε ένα εκατομμύριο ευρώ στο αιγυπτιακό κράτος για τις ανάγκες του συστήματος υγείας, ο Σαντιό Μανέ 50,000 δολάρια (3 εκατομμύρια φράγκα) στο κράτος της Σενεγάλης, ενώ ο Άντι Ρόμπερτσον χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου τις ανάγκες έξι (!) τραπεζών τροφίμων της Γλασκώβης, που ήρθαν αντιμέτωπες με το φάσμα του «λουκέτου.
Όλα αυτά δείχνουν γιατί η Liverpool είναι ο σπουδαιότερος σύλλογος που γνώρισε το ποδόσφαιρο, λειτουργώντας από τον υψηλόβαθμο ως τον χαμηλότερο απασχολούμενο με ενιαίο τρόπο σκέψης: την αλληλεγγύη.