Η FSG χρέωσε… την FSG και έσωσε τη Liverpool από την πανδημία

Μετά από μια οικονομικά καταστροφική σεζόν για τη Liverpool, με απώλειες περίπου £120 εκατομμυρίων λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ο σύλλογος βγαίνει «καθαρός» και υγιής από τον σκόπελο, χάρη σε μια έξυπνη κίνηση της ιδιοκτήτριας εταιρίας, Fenway Sports Group.

Τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή από το πρώτο κλείσιμο της… ζωής και του ποδοσφαίρου στην Αγγλία λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, μέχρι και σήμερα, η Liverpool εκτιμάται πως απώλεσε περί τις 120 εκατομμύρια λίρες, χάνοντας έσοδα τόσο από τα τηλεοπτικά bonus και τα bonus κατάταξης, όσο και από τις ημέρες αγώνων (εισιτήρια, μπουτίκ, άλλες υπηρεσίες στο στάδιο), ενώ φυσικά κέρδισε και λιγότερα από την πορεία της στο Champions League που έληξε άδοξα από τη φάση των «16» κόντρα στην Atletico Madrid. Η δημοσίευση των ισολογισμών για τη χρήση που πέρασε, ώστε να δούμε λεπτομερώς τα νούμερα, εκκρεμεί.

Και ενώ σε όλο το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα ξεκίνησαν συζητήσεις για μείωση τιμών στην αγορά, ακόμα και για χαλάρωση και τροποποίηση του πρωτοκόλλου του Financial Fair Play που έβαζε «φρένο» στις μεγάλες τσέπες του ποδοσφαίρου, εντούτοις η πανδημία τελικά δεν άγγιξε τη Liverpool. Κι αυτό γιατί η FSG πήρε την πρωτοβουλία να αναλάβει η ίδια, ως εταιρία, τα έξοδα αυτά με τη μορφή του πρόσθετου χρέους και δανεισμού: «χάρισε» δηλαδή τις απώλειες στη Liverpool – σα να της έδινε 120εκ. λίρες για ακριβή μεταγραφή – και δανείστηκε ύστερα, ως FSG πάντοτε, από χρηματοπιστωτικό φορέα το αντίστοιχο ποσό, με στόχο να το αποπληρώσει στο μέλλον.

Πρακτικά – και λαϊκά – οι 120 εκατομμύρια λίρες θα λείψουν από την ίδια τσέπη, των ανθρώπων της FSG, αφού η Liverpool τους ανήκει σε συντριπτικό ποσοστό και, άρα, για την περυσινή χρονιά μπορεί να ειπωθεί ότι μία από τις πολλές επενδύσεις της FSG «έπεσε έξω». Ωστόσο, αυτό που κερδίζει η Liverpool από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της FSG είναι ότι, στα χαρτιά, οι «Reds» συνεχίζουν να φαίνονται μια εταιρία που δεν παρουσιάζει ζημίες, ένας επικερδής σύλλογος, έχοντας απλώς επικεφαλής μια άλλη εταιρία (FSG) που – από τον γενικότερο κύκλο δραστηριοτήτων της (γιατί η FSG δεν ασχολείται αποκλειστικά με τη Liverpool) – έχασε 120 εκατομμύρια λίρες, παίρνοντας και αντίστοιχο δάνειο.

Η Liverpool πέρασε, λοιπόν, οικονομική «πανδημία», αλλά… θα είναι σα να μην πέρασε. Και το καλύτερο; Μετά την επένδυση της RedBird Capital του LeBron James, που αγόρασε το 10% της FSG έναντι 538 εκατομμυρίων λιρών, ούτε η FSG θα μοιάζει να πέρασε πανδημία, αφού, από τις 538, οι 120 εκατομμύρια λίρες θα καλύψουν το χρέος που ανέλαβε υπέρ της Liverpool τον τελευταίο χρόνο.

Σύλλογος και ιδιοκτήτρια εταιρία, επομένως, συνεχίζουν να είναι υγιείς οικονομικά, απόλυτα φερέγγυοι και με μια επένδυση που φέρνει σπουδαίους νέους συνεργάτες στο κατώφλι τους. Όπως δήλωσε, άλλωστε, και ο Jurgen Klopp στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με την Arsenal (04/04, 22:00), «η επένδυση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που ήμασταν».

photo credits: PA images

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *