Η ατσαλένια άμυνα και το μυαλό του Klopp έδωσαν το τρίποντο στη Liverpool (Match Review)

Μια αδιάσπαστη άμυνα και μια έξυπνη απόφαση του Klopp έφεραν δικαίως τη νίκη στη Liverpool. Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης.

Ο χαρακτηρισμός «ατσαλένια» δεν είναι τυχαίος. Όπως τίποτα δεν σπάει το ατσάλι έτσι και τίποτα δεν μπορεί να διαπεράσει την φετινή άμυνα της Liverpool που κατάφερε να κρατήσει την Brighton στο «0» εντός έδρας για το πρωτάθλημα μετά από 10 μήνες και να φτάσει στο 13ο clean sheet σε 22 αγωνιστικές!

Οι γηπεδούχοι έκαναν μόλις 7 σουτ, εκ των οποίων τα 5 κατέληξαν εκτός εστίας και τα δύο μπλοκαρίστηκαν. Όταν, λοιπόν, φτάνεις στο σημείο να μην χρειάζεται να τεστάρεις τον τερματοφύλακα σου, τότε, αρχικά, δικαιούσε το 0-0. Το τι θα γίνει στην επίθεση είναι σαφώς άλλο ζήτημα.

Στο επιθετικό κομμάτι, λοιπόν, ο Klopp κατάφερε να αντιμετωπίσει το 4-4-2 και τα δύο φορ που είχε η Brighton πάνω στα stopper του τοποθετώντας δύο εξάρια αντί ενός. Το σύστημα αυτό έδωσε και το αίσθημα ασφάλειας επίσης αναφορικά με την δεύτερη εμφάνιση του Fabinho ως stopper, στην οποία ο Βραζιλιάνος τα πήγε πάντως πολύ καλά. Επιπλέον, Henderson και Wijnaldum κράτησαν τις ισορροπίες στο επιθετικό πλάτος, ζητώντας μπάλα ανοιχτά και επιτρέποντας έτσι σε Robertson και Alexander-Arnold να προωθηθούν και να δημιουργήσουν υπεραριθμίες.

Επειδή, όμως, παίζουν και οι αντίπαλοι, το πρώτο ημίχρονο θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, μιας και η Brighton δούλεψε υποδειγματικά στην άμυνα, με τρομερή πειθαρχία και συγκέντρωση, όπως επίσης και αλληλοκαλύψεις, με τον 35χρονο Murray παραδείγματος χάριν να καλύπτει ως αριστερός χαφ τον Locadia. Ως αποτέλεσμα αυτού, παρά το γεγονός πως η Liverpool είχε αρκετά καλά και υποσχόμενα επιθετικά τρίγωνα, δημιουργήθηκε μια μόνον άξια αναφοράς φάση στα πρώτα 45 λεπτά, όταν ο Alexander-Arnold σέντραρε ωραία και ο Shaqiri έστειλε με κεφαλιά την μπάλα οριακά δίπλα από την εστία.

Στο δεύτερο μέρος, η Liverpool μπήκε πολύ δυναμικά, ο Salah «εμφανίστηκε» στο παιχνίδι και θα έλεγε κανείς πως το κέρδισε μόνος του, υποβοηθούμενος φυσικά από το απόλυτο επιθετικό βαρόμετρο της φετινής Liverpool, τον Roberto Firmino. Ο Αιγύπτιος είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 47′, όταν, πατώντας περιοχή, επέλεξε να σουτάρει αντί να σπάσει την μπάλα, τεστάροντας απλώς την σταθερότητα του Button.

Ένα λεπτό αργότερα, σε αντεπίθεση, ο Salah πηγαίνει δύο φορές στο ένας εναντίον ενός κόντρα στον Gross – και καλά κάνει – κερδίζοντας πέναλτι λίγο πριν σουτάρει. Ανέλαβε την εκτέλεση ο ίδιος και πέτυχε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση.

Η Brighton βγήκε τότε μπροστά με τρομερή ενέργεια, αλλά οι εξαιρετικοί αμυντικά Henderson-Wijnaldum και η πειθαρχημένη αμυντική τετράδα δεν άφησε κανένα περιθώριο στους «Γλάρους» (χαρακτηριστικό ότι τους έβγαλε 5 φορές offside). Ή μάλλον ένα, μοναδικό, όταν στο 57ο λεπτό ο Knockaert έσπασε στο πέναλτι για τον Gross που σούταρε πάνω στον Fabinho.

Η συνέχεια ανήκε στους Reds, που «πυροβόλησαν» την εστία του Button στις αντεπιθέσεις, αρχικά με τον Firmino, ύστερα με τον Wijnaldum και τελικά στο 87′, μετά από κόρνερ, όταν ο Milner βρήκε ωραία τον Salah και εκείνος αστόχησε σε μια μοναδική ευκαιρία να κλειδώσει το τρίποντο!

Η Brighton δεν κατάφερε να αξιοποιήσει καθόλου το momentum των καθυστερήσεων που πάντα έχει ο γηπεδούχος που βρίσκεται πίσω στο ρευστό σκορ, με αποτέλεσμα η Liverpool να φτάσει στην 18η νίκη της στο πρωτάθλημα και να αποσπαστεί – προσωρινά ενδεχομένως – ξανά 7 βαθμούς από την δεύτερη Manchester City.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *