Ανάλυση: Τα… αστρονομικά ποσά που κέρδισε η Liverpool στο φετινό Champions League

Η Liverpool του Jurgen Klopp βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Champions League και για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία σε ευρωπαϊκό τελικό! Η επιτυχία φέρνει και… κέρδη και το LiverpoolFans.gr εξηγεί ακριβώς γιατί και πόσα έβαλαν φέτος στα ταμεία τους οι Reds!

Κρατιέστε; Κρατηθείτε γιατί πρόκειται να… ζαλιστείτε!

Δώδεκα αγώνες μετά την κλήρωση των ομίλων του φετινού Champions League, η Liverpool καταγράφει… αστρονομικά κέρδη και της απομένει ο μεγάλος τελικός της Μαδρίτης! Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα-βήμα και να αναλύσουμε πόσα ακριβώς εκατομμύρια μπήκαν στους «κόκκινους» λογαριασμούς την τρέχουσα σεζόν από την UEFA!

Καταρχήν, πρέπει να αναφέρουμε ποιές ακριβώς είναι οι πληρωμές, οι κατηγορίες από τις οποίες προκύπτουν τα έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν στο Champions League. Αναλυτικά, λοιπόν, έχουμε α) την αρχική ανταμοιβή για τη συμμετοχή στους ομίλους, β) την πληρωμή με βάση τον συντελεστή κατάταξης, γ) τις πάγιες πληρωμές με βάση την απόδοση, τα αποτελέσματα και την πορεία των ομάδων στη διοργάνωση και δ) το μερίδιο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (market pool).

Αρχική ανταμοιβή

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου προβλέπει στην προκήρυξη της πως οι 32 ομάδες που θα προκριθούν στους ομίλους του Champions League της σεζόν που ολοκληρώνεται, θα λάβουν μια αρχική ανταμοιβή (starting fee). Το ποσό αυτής ανέρχεται στα 15.250.000€, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο.

Πληρωμή συντελεστή

Συνεχίζοντας με τις αρχικές πληρωμές, η UEFA εισήγαγε φέτος μία νέα. Πρόκειται για το λεγόμενο coefficient payment, το οποίο «πληρώνει» τις ομάδες ανάλογα με την κατάταξη τους στη σχετική λίστα συλλόγων της UEFA. Έτσι, η τελευταία στην κατάταξη από τις 32 ομάδες που έχουν προκριθεί στους ομίλους θα λάβει 1.108.000€. Αν θεωρήσουμε πως το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα «μερίδιο», τότε ένα μερίδιο θα προστίθεται επιπλέον όσο ανεβαίνουμε στη λίστα της κατάταξης και έτσι η κορυφαία ομάδα της λίστα θα λάβει 32 «μερίδια», άρα 35.460.000€!

Η Liverpool βρισκόταν στη 12η θέση της κατάταξης ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στους φετινούς ομίλους και έλαβε επομένως 21 «μερίδια». Τουτέστιν, προσέθεσε στα ταμεία της άλλα 23.268.000€


Πάγιες πληρωμές απόδοσης

Η κατηγορία αυτή πρόκειται για την ανταμοιβή για τα αποτελέσματα (νίκες/ισοπαλίες) στη φάση των ομίλων αλλά και για τις προκρίσεις σε κάθε γύρο νοκ-άουτ. Η UEFA εισήγαγε, πάντως, έναν νέο τρόπο διανομής του σχετικού συνολικού ποσού που διαθέτει στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο οποίος έχει ως εξής: κάθε νίκη αποδίδει στον νικητή 2.700.000€, ενώ κάθε ισοπαλία 900.000€. Ωστόσο, τα 900 χιλιάρικα δεν αποδίδονται αμέσως σε αυτούς που ήρθαν ισόπαλοι (και αυτό είναι το νέο στοιχείο), αλλά το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί στο τέλος απ’ όλες τις ισοπαλίες των ομίλων (φέτος 43.2εκ.€) θα μοιραστεί στις ομάδες ποσοστιαία, με βάση τις νίκες τους.

Έτσι, η Liverpool κέρδισε μεν 8.100.000€ από τις τρεις νίκες της (3X2.700.000€), όμως πήρε επιπλέον και άλλα 1.800.000€ από την αναδιανομή του ποσού που προέκυψε από τις ισοπαλίες. Συνολικά, δηλαδή, για τα αποτελέσματα στη φάση των ομίλων, οι Reds έβαλαν στα ταμεία τους 9.900.000€!

Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μην αποφέρει κέρδη και η πορεία ως τον τελικό της διοργάνωσης! Αναλυτικά, η Liverpool πήρε άλλα 9.500.000€ για την πρόκριση στους «16», 10.500.000€ για την πρόκριση στους «8», 12.000.000€ για την πρόκριση στα ημιτελικά και, τέλος, μετά το απίστευτο και ιστορικό comeback κόντρα στην Barcelona, 15.000.000€ για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό

Συνολικά, επομένως, η πορεία της Liverpool στη διοργάνωση της απέδωσε… 56.900.000€!

Επιπλέον, αν η ομάδα του Jurgen Klopp κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά θα βάλει άλλα 4.000.000€ στα ταμεία της, καθώς και 3.500.000€ για τη συμμετοχή στο Super Cup. Αν κερδίσει και αυτό, τότε θα πάρει ακόμα 1.000.000€ μπόνους. Στο μάξιμουμ δηλαδη, η Liverpool μπορεί να κερδίσει άλλα 8.500.000€!

Market pool (τηλεοπτικά έσοδα)

Το μερίδιο της Liverpool από το market pool είναι το μοναδικό από τα φετινά έσοδα που επί της παρούσης είναι άγνωστο. Αξίζει να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα ωστόσο και να το προσεγγίσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Το φετινό συνολικό market pool που θα διανείμει η UEFA στις ομοσπονδίες είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση ξεπερνά το 50%, αφού τα περυσινά 596εκ.€ έγιναν φέτος 292εκ€. Την περασμένη σεζόν, μάλιστα, τα χρήματα μοιράστηκαν ανάμεσα σε 17 ομοσπονδίες, 17 αγορές δηλαδή, αφού στους ομίλους της διοργάνωσης είχαν προκριθεί ομάδες από 17 διαφορετικές χώρες. Η Αγγλία είχε πάρει τότε περίπου το 25% του συνολικού market pool, το οποίο μοίρασε σε 5 ομάδες (Liverpool που πήρε περίπου 29εκ€, City, United, Chelsea, Tottenham), με την Chelsea να παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο και τη United το μικρότερο. 

Φέτος, η αρχική διανομή έγινε ανάμεσα σε 15 αγορές (αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι υψηλότερες ομοσπονδίες στέλνουν απευθείας στους ομίλους την 4άδα τους και τα εισιτήρια από τα προκριματικά μειώθηκαν) και η εκτίμηση είναι πως οι αγγλικές ομάδες (με βάση την περυσινή δυναμική της αγγλικής αγοράς) θα μοιραστούν το 20%, δηλαδή περίπου 58εκ.€. 

Το θετικό για τις αγγλικές ομάδες είναι πως φέτος ήταν τέσσερις και όχι πέντε! Ωστόσο, φέτος δύο εξ αυτών (Liverpool και Tottenham) προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης, με την City να ξαναφτάνει στα προημιτελικά, όπως και η United, γεγονός που σημαίνει πως καμία δεν θα μπορέσει να «τραβήξει» σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τις υπόλοιπες. 

Ανεξάρτητα από τις δύο φιναλίστ, τα περισσότερα χρήματα θα πάρει – λογικά – η City, αφού σημαντικό ρόλο παίζει η θέση κάθε ομάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν και οι «πολίτες» ήταν οι πρωταθλητές το 2018. Η δε Tottenham, που τερμάτισε μια θέση πάνω από τη Liverpool, θα πάρει λίγα περισσότερα χρήματα από αυτήν, ενώ η United δεν θα έχει την ίδια τύχη, αφού, παρότι δεύτερη το 2018, έκανε… σύντομη πορεία στο φετινό Champions League.

Με μια πρόχειρη εκτίμηση, η Liverpool θα κερδίσει από το market pool περίπου 15.000.000€.

Κάνετε μας τον… λογαριασμό!

Βγάζουμε, λοιπόν, για μία τελευταία φορά τα κομπιουτεράκια έξω και ξεκινάμε την… σούμα:

Η Liverpool έχει βάλει ως τώρα στα ταμεία της το ποσό των… 95.418.000€, στα οποία, αν κανείς προσθέσει τα 15.000.000€ του market pool, θα φτάσουμε τα 110.418.000€!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Klopp «έβγαλε» σε μία σεζόν τα έξοδα των μεταγραφών του Van Dijk και του Fabinho (τυχαίες επιλογές ονομάτων).

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι Reds έχουν περιθώριο να κερδίσουν άλλα 8.500.000€, αν κατακτήσουν Champions League και Super Cup ή απλά 7.500.000€ αν ηττηθούν στο δεύτερο.

Η σεζόν, εν ολίγοις, μπορεί να αποφέρει στο σύλλογο περίπου 120.000.000€!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *